Cookie Consent by TermsFeed
Vinska klet Frelih z nami v SFFL sezoni 2021

Vinska klet Frelih z nami v SFFL sezoni 2021

Vina Frelih se ponašajo z več kot stoletno tradicijo. Njihova vinogradniška zgodba se je začela davnega leta 1892, ko se je v Šentrupert preselil stari oče Jožef Frelih. Pot na Dolenjsko ga je zanesla iz Vipavske doline, s sabo pa je poleg nasmeha prinesel tudi znanje in veselje do vinske trte. Že takoj se je soočil s trsno ušjo, ki je uničevala veliko vinogradov po Evropi. Tako je sledil prvi nakup uničenega vinograda v Zadragi in pričela se je obnova. Jožef Frelih je eden izmed prvih ljudi, ki je zasadil trto na ameriški podlagi cepljene trse. 


Frelihi so pričeli z vinogradom, ki je meril 60 arov, posadili pa so okoli 6000 trt. Janez Vajkard Valvazor je zapisal, da je Šentrupert najtoplejši kraj na Kranjskem z odlično lego. V družini so se začeli zanimati za kletarstvo, vinograd je uspeval, to pa je botrovalo, da je vinograd postal ponos celi družini. Po pomoč in znanje so se zatekali k novomeški kmetijski šoli Grm, kjer so jim podajali pripočila na podlagi njihovih izkušenj in znanj, ki so jih pridobivali. 


Nizali so uspehe, povečali vinograd, obnovili zidanico in zapisali ideje za prihodnost. Načrti so bili visoki. Vendar pa je te načrte preprečila 2. svetovna vojna. V tistem trenutku ni ostalo nič drugega kot da se znanje, predvsem pa veselje do vinske trte prenese na preostale generacije. Znanje se je prenašalo iz roda v rod, sledila je ekspanzija vinske kleti.


V modo so počasi začela prihajati bela vina. Vso vino, ki so ga takrat pridelali, so prodali v domači gostilni. Temu primerno se je Josipu Frelihu porodila ideja, da bi morali stekleničiti cviček, nastali rezultat - Cviček od Fare. Na trgu je raslo zanimanje za penine, tako je pod budnim očesom in usmerjanjem Josipa Freliha nastala prva penina na Dolenjskem - penina Kappelman. Sledila je Penina od fare, danes pa proizvajajo različne penine, ki na Decanterjevih tekmovanjih dosegajo zavidljive rezultate. 


V vinski kleti Frelih hranijo svoja vina v hrastovih sodih pripeljanih iz Francije imenovanih barrique. S tem poskrbijo za vrhunsko kvaliteto vin, svojo blagovno znamko pa približujejo ljudem, ki njihove produkte lahko zasledijo na nakupovalnih policah. Vsaki ekipi bomo ob koncu sezone podelili Frelihovo penino s katero bodo lahko nazdravili svoji krstni ali pa uspešno izpeljani sezoni. Pa ne pozabite, prekomerno pitje lahko škoduje vam oziroma ljudem okoli vas. 


Več informacij o Frelih vinih lahko najdete tukaj. Več o naših sponzorjih lahko najdete tukaj.


Loader