Cookie Consent by TermsFeed
GuesthouseS in Ljubljana Frogs zopet sodelujeta

GuesthouseS in Ljubljana Frogs zopet sodelujeta

Luče, idilična gorska vasica, v objemu neokrnjenih gozdov ob sotočju igrive Savinje in bistre reke Lučnice, bodo že drugo leto zapored gostile naše priprave, kjer nam bo svoje igrišče odstopil NK Ljubno, ki ga vodi Lenart Sotlar. 

 

Luče se prvič omenjajo l. 1241. Po ljudskem izročilu naj bi ime dobile po lučeh, s katerimi so si svetile drobne bajeslovne žalik žene. Nekoč so žalik žene izgubile čredo ovac, našle so jih v dolini pri dobrih ljudeh. V zahvalo za ovce in kot spomin na žalik žene so kraj poimenovali LUČE.

 

Sprehod po Lučah vam bo pričaral lepoto vasi, ki zna ohranjati videz preteklosti. Obnovljene stare hiše in kašče vas popeljejo v svet naših prednikov. V velik ponos domačinom je cerkev sv. Lovrenca, ki je prvič omenjena l. 1426.

 

Dolina PODVOLOVLJEK je naselje ledeniškega nastanka, ki jo krasi bistra reka Lučnica. V dolini najdemo različne zgodovinske in kulturne znamenitosti, ki si jih je, zaradi svoje edinstvosti vredno ogledati, Žagerski mlin, Repov slap, Riherska jelka, slap Cuc, dolina Lučke bele, cerkev sv. Antona, l. 1631, edinstvena kapela na Molički peči l. 1894. Pot skozi Podvolovljek vas popelje tudi do Velike planine in naprej do Kamnika.

 

LOGARSKA DOLINA je ledeniško preoblikovana alpska dolina, v kateri je moč videti največ ostankov ledene dobe. Vreden ogleda in izredno zanimiv je skalni samotar – Igla, ki se nahaja ob cesti Luče – Solčava. Igla je okrog 40 metrov visok skalnat obelisk, ki ga od matične stene loči dvometrska razpoka. Skoznjo je vse do leta 1894, ko so nad Savinjo zgradili cesto, vodila edina pešpot iz Luč v Solčavo po soteski Savinje, ki je tu najožja. Znamenitosti te doline označuje tudi bogat podzemni svet Rjavčeva jama, Snežna jama in Trbiška zijalka. Območje Logarske doline lepo dopolnjujeta z bogato naravno dediščino dolini Robanov kot in Matkov kot. Vse skupaj pa nadaljujejo mogočni vrhovi Ojstrice 2350 n.m.v., Planjave 2394 n.m.v., Brane 2252 n.m.v., Turske gore 2251 n.m.v., Mrzle gore 2203 n.m.v. ter Okrešelj 1280 n.m.v., kjer je izvir ledeno mrzle reke Savinje 3*C. Zgodbo ledeniške doline zaključujeta gori Olševa 1929 n.m.v. in mogočna Raduha z 2062 n.m.v.

Loader