Cookie Consent by TermsFeed
Aleksa Stanić bo branil našo mlako v 2021

Aleksa Stanić bo branil našo mlako v 2021

GH: Aleksa, si en od igralcev, ki ima izkušnje z ameriškim nogometom. V parih stavkih, lahko deliš z nami, kakšna je tvoja izkušnja z ameriškim nogometom in kateri elementi, poleg seveda kontakta, so tisti, ki najbolj razlikujejo med obema športoma?

AS: “Tako je, igral sem ameriški nogomet od leta 2016, s flag footballom pa sem se spoznal leta 2019, na turnirju v Kočevju. Mislim, da je glavna razlika med obema, da je flag football hitrejši od tackle-a in pa da lahko igralci igrajo tako v obrambi kot v napadu.”

GH: Igraš na obeh straneh igrišča, kot lovilec v napadu in kot cornerback in safety v obrambi. Kako se razlikuje dinamika med napadom in obrambo in kateri elementi so po tvoje najpomembnejši za igro na vsaki strani?

AS: “Glavna razlika je, da pri igri v napadu poznaš akcijo vnaprej, veš, kateri “route” moraš teči, z ustreznim branjem obrambe pa lahko pripraviš tudi načrt, kako jih premagati, katero kritje lahko izrabiš, da se prebiješ v najboljši možni položaj za lovljenje žoge - v glavnem, lahko planiraš. V obrambi je to precej drugače, saj potrebuješ veliko izkušenj in znanja o sami igri. Prav tako je pomembno branje telesne govorice nasprotnega igralca, saj finte običajno vključujejo trzaj glave in korak v stran, ampak nekaj je zagotovo, obrambnega igralca ne moreš ukaniti z boki, saj le-ti napadalca vedno izdajo, v katero smer se bo dejansko premaknili. Zato pravim izkušnje, dlje kot igraš na tem položaju, bolj se naučiš vseh trikov in je igra precej lažja.” 

GH: Zaradi COVID-19 omejitev letos nisi mogel tekmovati skupaj s Frogsi. Kako si ostal v formi, si opravljal kakšne treninge oz. vadbene programe ipd.? 

AS: “Na žalost je lansko leto propadlo, kar se tega tiče. Bil sem z ekipo na marčevskih pripravah in se vrnil v Srbijo še ravno pravi čas, preden so se zaprle meje in je nastopila policijska ura. Zame je bilo vse skupaj veliko lažje, saj živim v hiši z dvoriščem, tako da imam doma drog za zgibe, zato sem to tudi največ delal. Kar se tiče kondicijske pripravljenosti, sem poskušal s kolebnico in HIIT treningi.”

GH: Ko si še treniral košarko, si utrpel resno poškodbo kolena, zaradi katere si tudi prenehal z igranjem košarke. Je poškodba pustila kakšne posledice na kolenu in ali te skrbi, da bi se poškodba lahko ponovila?

AS: “To je problem, ki se sedaj vleče že nekaj časa. Novembra sem šel na operacijo in upam, da je to rešilo problem in, da bom 100 % pripravljen na prvi flag football turnir z ekipo.” 

GH: Ko se pridružiš ekipi, te čaka velika konkurenca, ne samo s strani nasprotnikov, ampak s strani mnogih talentov v vrstah Žab. Katera je tvoja največja prednost, ki bi lahko naredila razliko in zaradi katere boš izstopal? 

AS: “Zelo rad imam konkurenco, še posebej znotraj kluba. Vsi želimo biti v prvi postavi; če sem na klopi, ker je nekdo boljši od mene, bom vsak trening dal 110 %, da postanem starter, in to je tisto, kar potrebuje vsak klub, ker na ta način vsi stremimo k izboljšanju sebe in svoje igre. Že od samega začetka sem s Frogsi in po eni sezoni vidim velik napredek pri vseh svojih soigralcih in sem zelo ponosen nanje! Kar zadeva tekmece, je v Slovenski flag football ligi veliko dobrih klubov proti katerim komaj čakam, da končno zaigram. Mislim, da so moje glavno orožje izkušnje in pa odlična kondicija.”

GH: Z ekipo Novi Beograd Orlovi si igral na Bear Bowlu leta 2019. Tam si se pomeril z nekaterimi najboljšimi ekipami iz Evrope in Slovenije, ki bodo tvoji nasprotniki tudi v SFFL. Katere ekipe so bile zate najtežji nasprotnik in kakšne izkušnje si nabral na tem turnirju?

AS: “To je bilo moje prvo srečanje s flag footballom, nekakšen prilagoditveni turnir. Glede na to, da smo bili vsi igralci kontaktnega nogometa, bi se lahko odrezali veliko bolje, sploh, če bi imeli malo več časa za priprave. Vsekakor so bili najtežji nasprotnik Hijene iz Haaga, to je bila edina ekipa, proti kateri nismo mogli storiti nič.”

GH: Ameriški nogomet je v Srbiji precej priljubljen, kaj pa flag football? Kakšno je stanje s flag footballom in kako bi ga primerjal s slovensko ligo, glede na situacijo, ki jo sedaj že poznaš? 

AS: “Da, navijačev je veliko, imamo tri lige, Super liga pa je v živo predvajana na kanalih Sport Klub. Kar zadeva flag football, je še vedno v razvojni fazi, pri mlajših generacijah je bolj priljubljen kot kontaktni nogomet, saj slednjega v Srbiji ne morete igrati, če ste mlajši od 16 let. Flag football predvsem služi kot spoznavanje športa in za učenje osnovnih elementov in ko ste dovolj stari, lahko pridete v ameriški nogomet popolnoma pripravljeni.”


Loader