Cookie Consent by TermsFeed
Flag football na Svetovnih igrah v Alabami leta 2022

Flag football na Svetovnih igrah v Alabami leta 2022

Svetovne igre, ki se odvijajo vsaka štiri leta, so kot olimpijske igre, vendar nekoliko drugačne. Od svoje prve izdaje v Santa Clari leta 1981 so Svetovne igre postale eden najpomembnejših svetovnih večšportnih dogodkov na svetu. Na tisoče najboljših svetovnih športnikov se bori za zlato. Ker se prireditev odvija le vsaka štiri leta, si 11-dnevna prireditev prizadeva za enakovredno in večjo pomembnost svetovnega prvenstva za zastopane športe in discipline. Za mnoge športnike so Svetovne igre vrhunec njihove športne kariere. Ni mogoče doseči višjega cilja kot postati prvak na svetovnih igrah.

V medsebojnem sodelovanju z Mednarodnim združenjem svetovnih iger (IWGA), zvezami članicami in mestom gostiteljem je na vsaki izdaji zagotovljena najboljša možna izkušnja tako za športnike kot za navijače.

Za Svetovne igre 2022 se bo približno 3600 vrhunskih športnikov iz več kot 100 držav pomerilo v 223 tekmovanjih za medalje za zlato.

Sodelovanje v športu predstavlja inovativne formate in privlačne predstavitve na igrah za inovacije in posodobitev iger. Vsak športni program je v celoti prilagojen identiteti, značilnostim in obstoječi infrastrukturi v mestu gostitelju in njegovi okolici. Zato se športni program iz ene izdaje v drugo spreminja. V njej je Flag football, brezkontaktna različica ameriškega nogometa.

Do vključno Svetovnih iger 2022 so bili v programu iger lahko vključeni športi s povabilom, ki jih je izbralo in povabilo mesto gostiteljice. Za promocijo športa za vse IWGA spodbuja tudi lokalne dogodke v okviru uradnih in razstavnih programov.

Največje dovoljeno število udeležencev (vključno s športniki in tehničnimi uradniki) za Svetovne igre 2022 je 3.800 plus vabilni športni program (do 800), ki je določen v posvetovanju med IWGA in mestom gostiteljem.

Od TWG 2025 dalje se bo skupno število udeležencev povečalo na 5000. Uradni program bo vključeval športe, izbrane po posvetovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK – do 400) in Mednarodnim paraolimpijskim komitejem (IPC – do 200).

Medtem ko so se olimpijskim igram pridružili številni športi in discipline Svetovnih iger, so na Svetovnih igrah prikazani le dogodki, ki niso v celotnem programu poletnih ali zimskih olimpijskih iger, ki so neposredno pred dnevi, ali paraolimpijskih iger.

Eden od petih vabilnih športov Svetovnih iger 2022, Flag Football je brezkontaktna disciplina ameriškega nogometa, kjer se spopadi izvajajo tako, da se sname zastavo, ki jo nosijo vsi igralci. Tekmovalci nosijo tesno pritrjene pasove z zastavami z vtičnicami in dvema zastavicama na obeh straneh bokov. Cilj igre je pomakniti žogo po igrišču tako, da jo zažene ali poda, doseči touchdown s prečkanjem nasprotnikove gol črte. Ekipe dosežejo 6 točk za touchdown in po dotiku lahko pridobijo dodatni 1 ali 2 točki za igro na niz iz 5- ali 10-jardne črte.

Ekipe imajo na voljo štiri serije 'padov', da prečkajo vezno črto, da obdržijo posest in si prislužijo nov niz 4 padcev. Če tega ne storijo, morajo žogo predati nasprotnikom, ki začnejo na svoji črti 5 jardov. Igra se konča, ko je zastava nosilca žoge odstranjena, prostor preseže meje ali pa podaja naprej zadene tla. Zmagovalec je ekipa z višjim rezultatom na koncu igre. Igre so razdeljene na dva polčasa po 20 minut, ekipe pa so sestavljene iz po 15 igralcev (5 na igrišču, deset kot zamenjave). Ekipe tekmujejo na pravokotnem polju velikosti 23 x 46 metrov z dodatnim 9-metrskim končnim območjem.

Na uvodne svetovne igre se je uvrstilo osem reprezentanc. ZDA (zlate medalje na svetovnem prvenstvu v nogometu Flag v Izraelu), Mehika (2. mesto), Panama 3., Italija 4., Francija, Avstrija, Danska in Nemčija v moških ekipah.

Ženske iz ZDA, Mehike, Avstrije, Brazilije, Panama, Japonske, Francije in Italije.

Slovenija še čaka na priložnost, da bi bila del velikega odra. Svetovne igre so le korak stran, da postanejo olimpijski šport.
Loader