Cookie Consent by TermsFeed
Flag football je stopil čez prvo oviro do Olimpijskih iger.

Flag football je stopil čez prvo oviro do Olimpijskih iger.

Mehika (ženske) in ZDA (moški) sta na Svetovnih igrah 2022 v Birminghamu v Alabami osvojili zgodovinski, prvi zlati medalji v Flag footballu, ZDA (ženske) in Italija (moški) pa srebrni. Na osupljivem finalnem večeru v čarobnem mestu je Flag football zaznamoval debitantski šport na svetovnem večšportnem dogodku, ki je svojim hitrim, zelo spretnim in vrhunskim športnikom ponudil priložnost, da zasijejo na svetovnem prizorišču.
V ženskem finalu so Mehičanke gladko premagale svetovne prvakinje ZDA in dosegle prepričljivo zmago z 39:6. Kljub veliki podpori glasnih navijačev na zgodovinskem igrišču Legion Field v Birminghamu ZDA niso mogle dohiteti Mehike, ki med bliskovito hitro igro ni bila nikoli v dvomih.
V moškem finalu so domači favoriti in aktualni svetovni prvaki ZDA v zelo tekmovalnem srečanju do skrajnih meja ugnali Italijo. Rezultati so bili ob polčasu izenačeni na 24:24, potem ko je Italija na začetku prvega polčasa dosegla prve točke. Vendar so ZDA v drugem polčasu odločno povedle in na koncu zmagale s 46:36.
Pred tem sta se v moškem dvoboju za bronasto medaljo Mehika in Avstrija pomerili v trdem boju, na koncu pa je Mehika zmagala z 39:35. Pri ženskah je Panama že na začetku tekme proti Avstriji prevzela vodstvo in ga ni nikoli več izpustila iz rok, saj je zmagala s 40:19 in osvojila bronasto medaljo.
Predsednik IFAF Pierre Trochet je po podelitvi medalj dejal: "Danes zvečer se je na svetovnih igrah 2022 končal čudovit teden, ki smo ga preživeli tukaj. Napisali smo novo stran v naši zgodovini in rad bi se zahvalil organizatorjem, prostovoljcem, navijačem in, kar je najpomembneje, neverjetnim športnikom, da so poskrbeli za tako poseben dogodek. Standard nogometa, ki je bil nocoj prikazan na igrišču Legion Field, je bil preprosto neverjeten in resnično poudarja, kako dobro se zastava prilega temu slogu večšportnega dogodka."
Mehiška podajalka in verjetno MVP turnirja, Diana Flores, ki je osvojila zlato medaljo, je dodala: "To so uresničene sanje ne le zame, ampak za vso mojo ekipo, za Flag football v Mehiki in po vsem svetu. Za Mehiko je to začetek novega obdobja. Veselimo se, da bomo videli, kako velik lahko postane ta šport. Veseli nas, da lahko svetu pokažemo, kako strastni so športniki in koliko srca vložijo v to. Rada bi se zahvalila World Games, da so nam dale to priložnost, da lahko vsi delimo to strast in ljubezen do igre."
Flag football je doživel zgodovinski debi na Svetovnih igrah 2022 v Birminghamu v Alabami v začetku tega tedna, ko si je 16 najboljših svetovnih ekip začelo prizadevati za zlato. To je bilo prvič, da je bila Flag football vključen v uradni program svetovnega večšportnega dogodka, in je pomenilo prelomni trenutek v razvoju priljubljene, brezkontaktne in vključujoče oblike, ki še naprej hitro raste po vsem svetu.
NFL bo v namen razvoja športa namenil kar miljardo dolarjev, da bi se Flag football kot sam uvrstil na Olimpijske igre v Los Angelesu 2028. Razvoj športa si želimo tudi v Enaa Ljubljana Frogs, kjer bomo v oktobru organizirali brezplačne treninge za vse, ki bi radi sprobali najhitreje rastoči šport na svetu.
Photo: The World games
Loader