Cookie Consent by TermsFeed
Zgodovina flag footballa in kaj je brezkontaktna različica ameriškega nogometa?

Zgodovina flag footballa in kaj je brezkontaktna različica ameriškega nogometa?

Ameriški nogomet se je razvil iz ragbija, ki je bil odcep angleškega nogometa. Zgodnje korenine sodobne igre je mogoče izslediti na univerzi, ki se je leta 1869 igrala med univerzama Princeton in Rutgers. Vsaka ekipa je imela na igrišču 25 moških; ki so poskušali dosegati zadetke. 

Igra je bila bolj podobna nogometu kot ameriškemnogometu, saj na začetku tek z žogo, podajanje in lovljenje nista bila dovoljena. Univerzi Harvard in McGill sta leta 1874 odigrali igro, ki je združevala elemente ragbija in nogometa, ki se je ujela v vzhodnih šolah ZDA in se razvila v začetke sodobnega ameriškega nogometa.

Zgodnja pravila so vključevala igranje z okroglo žogo in doseganje 5 jardov v treh padcih. Pravila so se nenehno razvijala, da bi bila igra poštena, vznemirljiva in manj nasilna. Od svojih začetkov v Ameriki na univerzitetnih kampusih je nogomet prerasel v zelo priljubljen šport v ZDA, kjer se igra v mladinskih ligah, v srednjih šolah in na poklicnem področju. Nogometne tekme se igrajo po vsem svetu, čeprav zunaj Združenih držav to ni velik šport za gledalce. Obstaja evropska liga National Football League (NFL), sestavljena večinoma iz ameriških igralcev, s pravili, ki so v bistvu enaka kot v NFL v ZDA.

Flag Football naj bi se začel v ameriški vojski med drugo svetovno vojno. Igra se je začela za vojaško osebje, ne da bi se poškodovali v vojnem času. Menijo, da je bila zgodovina nogometa pod zastavo prvič zapisana v Fort Meadeju v Marylandu in je splošno sprejeta kot rojstni kraj. Lokalne lige so nastale, ko se je vojaško osebje v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja vrnilo domov. Še vedno ga igrajo po vsej ZDA na ravni srednje šole, srednje šole in fakultete. Mnoga mesta so razvila lastne nogometne lige za odrasle.


Cilj Flag football igre je premakniti žogov nasprotnikovo končno cono, ne da bi vam odstranili zastavico. Za varnost osnovno šolcev, srednje šolcev in študentov so spremenjene različice.

Igra omogoča igralcem, da sodelujejo v razmeroma varni situaciji, obenem pa ohranijo veliko veščin, ki se uporabljajo v nogometu. Pravila za ameriški nogomet in za flag football so na splošno enaka. Pri igranju nogometa z zastavo pa je treba strogo upoštevati pravila blokiranja, premetavanja in reševanja. V nogometu z zastavami se šteje za reševanje vsakega nosilca žoge brez dveh zastav. Da bi zmanjšali nevarno igro, so predlagani naslednji previdnostni ukrepi: Nobenega blokiranja, zabijanja lotevanja ali držanja nosilca žoge.

Obrambni igralci morajo vzdrževati stik s tlemi. Nosilci žogic ne smejo uporabljati stika z ramo ali telesom.

Dolžina igre sta 2 polčasa na 20 minutno obdobje pomeni igro z 2 prekinitvama na pol in 5 minutnim počitkom med polčasoma.

Igralci Ekipo običajno sestavlja pet igralcev, napadalna ekipa pa mora imeti na igrišču vsaj tri igralce, ko se žoga vstavi v igro. Med prekinitvijo igre se lahko kadar koli izvede poljubno število zamenjav. 

Točkovanje: Točkovanje je enako regulativnemu nogometu:
Touchdown = 6 točk
Safety = 2 točki
PAT (point after touchdown) = 1 točka s 5 jardov, 2 točki z 10 jardov.

Priljubljenost Flag Footballa vsako leto narašča, saj več fantov in deklet odkrije zabavo in navdušenje igre. V ZDA flag football igra kar 2.000.000 otrok! Starši obožujejo igro, ker ponuja veliko varnejšo alternativo ameriškega nogometa. Morda ste že razumeli osnove nogometa, a tukaj je šest stvari, ki jih o nogometu z zastavo morda ne veste:

1. Vojska je povečala priljubljenost Flag Footballa.
V štiridesetih letih je vojaško osebje igralo nogomet na dotik (touch football), ki ga danes poznamo kot Flag football. Igra je bila razvita na vojaških bazah kot rekreacijska zabava in šport za vojaške osebje, da ostanejo fit in zasedeni, medtem ko so bili na oporišču med drugo svetovno vojno. Prav tako so se izogibali neprimernih poškodb, ki bi jih omogočile, da bi stopili v boj za svojo državo. Ko so se vrnili v svoje zvezne države, so šport pripeljali s seboj in ustvarili lige z drugimi vojaškimi člani.
 
2. Ne zahteva veliko opreme.
Brez fizičnega stika Flag Football ne zahteva drage opreme, kot so čelade ali ramenske blazinice. Privoščite svojemu otroku športne superge ali čevlje z gumijastim podplatom, majico s kratkimi rokavi, kratke hlače, za žoge in zastavice poskrbimo mi!
 
3. Vsak ima svoj način igre.
Druga pomembna stvar pri nogometu z zastavo je, da lahko otroci, ko je lige konec, igrajo sami. Za igro flag footballa ali brezkontaktne različice ameriškega nogometa je potrebno imeti vsaj dva igralca (podajalca in lovilca), igre pa lahko igramo tudi s štirimi, sedmimi, osmimi ali devetimi igralci na stran. Polja se lahko razlikujejo tudi po velikosti. Dokler imajo otroci dovolj veliko odprto površino in dve končni coni, na kateri lahko zadenejo, se lahko igrajo v skoraj vsakem prostoru.
 
4. Flag Football je lahko zabaven za vse starosti.
Tako kot so se mladinske lige povsod pojavljale zaradi dostopnosti športa, ki je postal priljubljen šport tudi za študente in celo odrasle. Številni študijski programi na fakulteti (od letošnjega leta lahko punce pridobijo polno štipendijo na 12 fakultetah) ponujajo šport, nekatere šole pa ga ponujajo kot klubski šport. Obstaja tudi veliko lig za odrasle, ki postajajo prav tako priljubljene. Obstajajo lige, ki ponujajo moške, ženske in skupne možnosti za vse ravni znanja in celo vsako leto organizirajo državno prvenstvo. 

5. Guinnessov svetovni rekord za najdaljšo neprekinjeno igro nogometa z zastavo je 62 ur!
Igra, ki je potekala v Moose Jaw v Kanadi leta 2015, je bila organizirana kot zbiranje sredstev za Fundacijo za otroške želje. Ne skrbite - nobena od naših iger ne bo trajala tako dolgo!

6. Tudi nogometne zvezde NFL so igrale Flag football.
Eden najbolj znanih igralcev NFL vseh časov, Tom Brady, je začel igrati Flag Football v Flag football junior  ligi. Brady je veljal za enega največjih podajalcev lige NFL doslej, nekaj let je igral flag football, od osnovne šole v San Mateu do prvega letnika srednje šole. Brady je z veščinami in znanjem, ki se ga je naučil iz Flag footballa, boril za mesto na seznamu mlajših univerzitetnih ekip. Brady je v svojem mlajšem letu začel delati v univerzitetni ekipi, nato pa sprejel štipendijo za igranje nogometa na Univerzi v Michiganu, preden je postal član New England Patriots.

Razlogov za ustanovitev svojega kluba ali igranja v enem izmed lokalnih klubov je zadosti. Vse kar je potrebno je volja! Pridruži se Ljubljana Frogs. 
Loader