Cookie Consent by TermsFeed
Kratka zgodovina Flag footballa

Kratka zgodovina Flag footballa

Na področju ekipnih športov je le malo športnikov in navijačev tako prevzelo srca in misli kota ameriški nogomet . Zaradi vznemirljive mešanice strategije, atletike, atraktivnosti in ekipnosti je postal svetovni fenomen. Vendar obstaja edinstvena različica, ki ponuja drugačen preobrat v igri: FLAG FOOTBALL. Ko se poglobimo v njegov izvor in razvoj, odkrijemo zanimivo pot, ki je ta brezkontaktni šport vodila od igrišč do organiziranih lig in celo mednarodnih tekmovanj.

Korenine na igrišču:
Flag football ima skromne začetke v Ameriki, kjer so ga v začetku 20. stoletja kot rekreativno igro začeli igrati otroci. Po zgledu temeljnih načel ameriškega nogometa so mladi zamenjali spopadanje s potegom zastave z nasprotnikovega pasu, kar je pomenilo spopad. To je služilo kot uvod v šport, saj je bila izkušnja manj zastrašujoča in varnejša.


Vpliv kolegijev in vojske:
V štiridesetih letih 20. stoletja je bil flag football priljubljen v univerzitetnih kampusih po Združenih državah. Študentje so sprejeli brezkontaktno naravo tega športa, ki je omogočala, da so lahko skupaj sodelovali tako moški kot ženske. To je bila priložnost za rekreativno igro, hkrati pa je spodbujala timsko delo in športno vedenje. Pomembno vlogo pri flag football-a  je imela tudi povezava z vojsko. Vojaki, ki so med drugo svetovno vojno iskali možnost za ohranjanje telesne pripravljenosti in druženja, so zaradi vojnih omejitev sprejeli igro kot alternativo nogometu.

Organizirane lige in državna prvenstva:
Flag Football je še naprej navduševal rekreativne igralce, zato so začele nastajati uradne lige in turnirji. Leta 1967 je bila v St. Louisu v Missouriju ustanovljena Nacionalna liga za football na dotik (National Touch Football League - NTFL), da bi se flag football promoviral v večjem obsegu. NTFL je postavila temelje za organizirano tekmovanje ter spodbudila rast in standardizacijo športa. Z naraščajočim zanimanjem in udeležbo so bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja uvedena državna prvenstva. Ameriška liga za nogomet na zastavo in dotik (USFTL) in Nacionalna liga za nogomet na zastavo (NFFL) sta postali pionirki pri organizaciji teh tekmovanj in sta ekipam omogočili, da pokažejo svoje sposobnosti in se potegujejo za prevlado.

Flag football po svetu:
Priljubljenost flag football-a je presegla meje in dosegla mednarodne obale. Leta 1995 je bila ustanovljena Mednarodna zveza za flag football (IFFF), kar je pomenilo pomemben mejnik v globalizaciji tega športa. Cilj IFFF je bil združiti organizacije za flag football po vsem svetu, določiti pravila in predpise ter organizirati mednarodne turnirje. Od ustanovitve je flag football doživel eksponentno rast in priznanje. Postal je osrednji šport na prireditvah, kot so svetovne igre, kjer športniki iz različnih držav tekmujejo na velikem odru, kar kaže na globalno privlačnost tega športa. In gre še dlje. Na olimpijske igre leta 2028 v Los Angelesu v ZDA. 

Popkultura in nogomet z zastavo:
Flag football je zaradi svoje prisotnosti v popularni kulturi še bolj pridobil na statusu. Šport je bil predstavljen v filmih, televizijskih oddajah in celo videoigrah, kar je pripomoglo k utrditvi njegovega položaja v javni zavesti. Ta izpostavljenost ni pritegnila le novih udeležencev, temveč je spodbudila tudi zanimanje in radovednost tistih, ki tradicionalnega nogometa ne poznajo.

Zaključek:

Od svojih začetkov na igriščih je flag football prehodil dolgo pot in se iz rekreativne dejavnosti spremenil v organiziran šport z mednarodnim priznanjem. Zaradi svoje brezkontaktne narave, vključenosti ter poudarka na strategiji in spretnosti je postal privlačna alternativa tradicionalnemu nogometu. Z nadaljnjim razvojem lahko pričakujemo, da se bo njegova priljubljenost še povečala in bo pritegnila še več navdušencev, ki se bodo navduševali nad zanimivim in hitrim dogajanjem na igrišču.

V Enaa Ljubljana Frogs ta šport igramo že 4 leta in se lahko ponašamo kot en najbolj organiziranih klubov v Evropi. Naši cilji so dolgoročni. 

Če želite preizkusiti ta šport ali imate kakršna koli vprašanja, nas kontaktirajte. 

Loader