Cookie Consent by TermsFeed
Kaj loči flag football od ragbija?

Kaj loči flag football od ragbija?

"Kaj to igrate ragbi?" je ponavadi vprašanje, ki smo ga pridobivamo iz različnih naslovov, ko so nas opazili "domačini" na treningu bodisi tekmi.
Ne, Ljubljana Frogs igramo flag football. Je pa res, da se tudi ragbi igra v Sloveniji, šport pa se ponaša s kar zavidljivo zgodovino. Sta pa povsem različna športa, kaj so ključne razlike si lahko preberete spodaj.
Rugby in flag football sta po svetu (pri nas veliko manj) priljubljena športa, ki imata nekaj podobnosti, a tudi veliko razlik. Rugby je kontaktni šport, ki se igra z ovalno žogo, medtem ko je flag football brezkontaktni šport, ki se igra z "jajčasto" žogo s šivi in zastavicami, ki jih imamo igralci pritrjene na pasovih.
Ena od ključnih razlik med ragbijem in flag football-om je stopnja fizičnega stika, ki je pri igri dovoljena. Pri ragbiju se lahko igralci med seboj spopadajo, da bi pridobili žogo v svojo posest. To lahko privede do trkov in fizičnih stikov med igralci, ki so lahko vznemirljivi, ob nepravilnem izvajanju tudi nevarni. Pri flag footballu pa se igralci med seboj ne smejo spotikati, zabijati, omejevati na nepravilne načine, temveč morajo nasprotnikom sneti zastave, da bi jim preprečili napredovanje. Zaradi tega je flag football varnejša in dostopnejša možnost za ljudi, ki morda oklevajo pri igranju kontaktnih športov.
Druga razlika med ragbijem in flag footballom je sistem točkovanja. Pri ragbiju se točke dosegajo s prenosom žoge čez nasprotnikovo gol črto ali z brcanjem žoge med igro in kot "prosti strel" skozi vratnico, pri flag footballu pa s prenosom žoge v nasprotnikovo končno cono ali z ujeto podajo v končni coni. Ta razlika v točkovanju vodi do različnih strategij in slogov igranja v teh dveh športih. Ragbi ima 5+2 točkovanje, Flag football 6+1 oziroma 6+2, če se igra konverzija po touchdownu iz 10 yardov. Pri flag footballu se šteje 2 točki tudi safety, kar pomeni, da se je podajalcu snela zastavica pred izmetom v njegovi končni coni.
Tretja glavna razlika je število igralcev na igrišču. Pri ragbiju je na tekmi 11 igralcev, pri nas 5 na vsaki strani. Temu primerna je tudi različno velikost igrišča, ter čas igranja. Ragbi igra 2x40 minut, mi pa igramo 2x20 minut.
Poleg tega se pri ragbiju in flag football uporabljata različni žogi: igralci ragbija uporabljajo ovalno žogo, ki jo je mogoče brcniti ali nositi, ter se jo lahko podaja samo nazaj, igralci flag football-a pa jajčasto žogo, ki se običajno vrže ali poda soigralcem samo enkrat naprej in potem sledi tek ter spretno izmikanje. Oblika, velikost žoge ter pravila, ki urejajo ravnanje z njo, vplivajo na način igranja in taktiko, ki se uporablja v vsakem športu, no vsaj v večini njih.
Na splošno sta si ragbi in flag football sicer nekoliko podobna, vendar sta različna športa z različnimi pravili, sistemi točkovanja in stopnjami fizičnega stika. Zaradi tega sta privlačna za različno občinstvo in igralce ter omogočata različne sloge in strategije igranja.

Sledi nam na Instagramu za več idej o športu, ki ga igramo. https://www.instagram.com/ljubljanafrogs_flagfootball/
Loader